Situació històrica (Albors)

Roma no va estar regida sempre per emperadors. Durant segles, va ser una república. Però la República es va enfonsar per les guerres civils que es varen produir tant abans com després de la mort de César, quan alguns generals es volien fer amb el poder absolut. Amb la derrota de Marc Antoni en el 31 a. C., Octavi August, fill adoptiu de Juli César, es va quedar com supervivent únic dels senyors de la guerra i va instaurar un sistema de poder unipersonal, gaudint del suport de l'exèrcit. Però, com era conscient  que els romans odiaven la idea de la monarquia, sistema polític que va tenir Roma des del 753 a. C. fins al 509 a. C. en què es fa instaurar la república, la seva solució va ser la restauració de la “vella República”, en la qual ell era simplement el primer ciutadà. Però la "nova República" sols existia de cara al públic, ja que en realitat, August es va  convertir en el primer emperador i, quan va morir, en l'any 14, li va deixar el tron al seu fill  adoptiu, Tiberi.

Roma va ser governada per emperadors durant els quatre segles següents.

Els primers emperadors varen ser de la dinastia "Julio-Clàudia" que va estar al poder des del 27 a. C. fins al 68.

Aquests primers emperadors, molt lligats encara als últims temps de la república, no varen voler donar la sensació de trencament absolut amb les institucions anteriors i les varen mantenir encara que de manera molt controlada. La presència de tropes a les fronteres de l’imperi es va fer cada vegada més imprescindible; la guàrdia pretoriana va tenir participació directa en l’elecció dels últims emperadors ; tot açò era el preludi de la gran importància que l’exèrcit arribaria a tenir en el desenvolupament de la política.

A la mort de Neró, l’últim emperador de la dinastia "Julio-Clàudia" varen haver moltes lluites internes per la successió i finalment va ser proclamat emperador Vespasià, un general sense antecedents nobles, que immediatament va restablir l’ordre. Ell i els seus dos fills (Tit i Domicià) regnaren durant els últims anys del segle I.

Consulta el llinatge